entidades
Talleres y Seminarios

volver

> La imagen posible.
El arte y la memoria de los campos.
UDG
Del 13 al 16 de diciembre del 2005

 

 

Programa:

 

13 de desembre (Els abissos de la memòria):

 
9.30h  
 

Presentació: M.J. Balsach i Xavier Antich
 

10.00h

 

Primo Levi: Il Sistema periodico, Giovanni Levi, professor d’Història Moderna de la Universitat Ca’Foscari de Venècia.
 

11.00h


 

Contre l'indicible: poésie et témoignage chez  Primo Levi, François Rastier, doctor en Lingüística i director del Centre National de la Recherche Scientifique.
 

12.30h

 

Superar l’insuperable: Jean Améry o un esperit sense fronteres, Xavier Pla, professor de Literatura Contemporània de la Universitat de Girona.
 

16.00h


 

Los triángulos púrpuras, Magdalena Kusserov, ex-deportada del camp de concentració de Ravensbrück. (Presentació i projecció del documental editat per Starlok Pictures Production, 1991).
 

17.30h


 

Un sentimento nuovo delle cose. Etty Hillesum, Simone Weil, Edith Stein sull’attenzione, Roberta de Monticelli, professora de Filosofia Contemporània de la Universitat San Raffaele de Milà i de la Universitat de Ginebra.
 

18.30h
 

Experiències diverses, memòries plurals, Anna Maria Garcia, professora d’Història Contemporània de la Universitat de Girona.

   

14 de desembre (La imatge possible):

   
10.00h

 

El deure crític de la poesia. Celan i Adorno: la difícil relació, Arnau Pons, poeta i traductor.
 

11.00h

 

Da Dachau a Non siamo gli ultimi, Dino Marangon, professor d’Història de l’Art Contemporani a EGART, Universitat Ca’Foscari de Venècia.
 

12.30h


 

Els quaderns de l’oblit. Anna Kyndins, Halina Olomucki, Liana Millu, M.J. Balsach, professora d’Art Contemporani de la Universitat de Girona.
 

16.00h

 

La imatge com a llindar,  Maria Recasens, professora de Teoria de l’art de la Universitat de Girona.
 

17.00h

 

De rates i homes. Maus, d’Art Spiegelman, Maria Lluïsa Faxedas, professora d’Art Contemporani de la Universitat de Girona.
 

18.00h


 

Propaganda i difusió de la memòria. Ús i abús de la imatge dels Camps en el turisme cultural, Dolors Vidal, professora de Turisme Cultural de la Universitat de Girona.
 

   

15 de desembre (Cinema i imatge documental):

   
10.00h



 

Pour une histoire esthétique du cinéma sur les camps de concentration nazis et le génocide des Juifs, Philippe Mesnard, assagista i professor de Literatura Moderna de la Universitat de Marne-la-Vallée i de la Haute École de Brussel·les.
 

11.00h
 

La Shoah de Lanzmann, Carles Torner, poeta  i assagista.
 

12.30h

 

Moses und Aaron. Imatges d’allò irrepresentable, Àngel Quintana, professor d’Història i Teoria del cinema de la Universitat de Girona.              
       

16.00h

 

La musique dans les camps nazis: perversion et catharsis,  Pascal Huynh, musicòleg i director de publicacions de la Cité de la musique de Paris.
 

17.30h

 

In der nakht un in dem regn (A la nit i sota la pluja). Cants i músiques al caire de l’abisme, Xavier Antichprofessor d’Història de les Idees Estètiques de la Universitat de Girona.

   

16 de desembre:       

   
17.00h

 

Conversa amb Claude Lanzmann, director de cinema i assagista, a propòsit de les seves pel·lícules Shoah i Un vivant qui passe (en aquesta sessió es projectarà la seva darrera obra Un vivant qui passe).